Mixed Use Property Development

A project to help fund retirement

After 30 years of business the owners of Church End Carpet & Vinyl Centre planned to retire and wanted to release capital from their premises. They contacted Archangel in 2019, with a view to obtain ‘value uplift’ through planning, their goal was to sell the property on the open market for a higher value.

The largely 19C property (a carpet shop since the 1980s) is situated on the western side of High Street, Cottenham, towards the northern end of the village. Alongside the shop were storage buildings to the rear and parking within a service yard. A two-storey flat roofed extension at the back of the property was used as part of the shop premises on the ground floor and a flat above. 

The main challenge for developing the site was the narrow access to the rear from the main highway and this directly affected car parking and how many residential units the site could support. The Local Plan also stipulated that a form of commercial use would need to be retained.

Archangel secured planning permission for a development sensitive to the Conservation Area setting that included:

  • 1 x 3-bed two storey detached residential dwelling
  • 1 x 2-bed residential flat to the rear of the existing retail unit
  • 1 x 3-bed replacement residential flat above the existing retail unit
  • The retention of the retail/commercial unit fronting the High Street
Photograph of a single detached new build house. Blue sky and green foiage in the background. The house is clad in dark grey timber of the first floor and white render on the ground floor.

The property was successfully sold on the open market achieving the owners ambition to fund their retirement. Archangel then worked with the new property investor owners to develop the scheme of three dwelling units and a retained retail unit for rent.

The new detached dwelling is rendered on the ground floor and timber clad to the upper floor, with a natural slate roof covering. The materials complement the building at the front of the site and are typical of other buildings in the village.

The new build three-bedroom detached house to the rear has a welcoming entrance hall with built-in storage and a cloakroom which leads to an open-plan kitchen/living/dining room. With dual aspect bi-fold doors, and an impressive built-in media unit, it’s an ideal space for entertaining. An oak staircase leads to the first floor landing, which is flooded with natural light through the skylight. The principle bedroom has an en-suite shower room with two sinks and there are a further two double bedrooms and a family bathroom. Outside is a low-maintenance wrap around garden with raised beds and off-road parking for three cars.

The original property has been upgraded and reconfigured to provide two new flats above and behind the commercial unit. A flexible 36 sqm commercial unit with street frontage has been retained on the ground floor with a flat to the rear. The new two bedroom, two-bathroom flat is accessed from a side entrance. On entering there is an attractive open plan kitchen/living/dining area that opens directly onto a small private garden.

On the first floor is a generous two-bedroom flat featuring a dual aspect balcony. An oak staircase leads up to a hall with large built-in storage. A master bedroom with en-suite and further double bedroom and bathroom face the high street. A living area and open plan kitchen/dining area are to the rear with access to the balcony.

Overall the development is sensitive to the village setting whilst providing high quality new homes and commercial space.

Related projects

Lansdowne architect designed house Impington Cambridgeshire

Lansdowne House

Compact self build eco house in Cambridge designed by Archangel Architects

Woolbrook

Duck End Barns Passivhaus house in Cambridge

Duck End Barns