St Barnabas Road

A harmonious balance between contemporary living and timeless Victorian charm

Located within the Mill Road Conservation Area in central Cambridge, this substantial Victorian semi-detached property underwent an extensive renovation when, for the second time, the homeowners placed their trust in Archangel’s expertise.

Having previously collaborated with Archangel to gain planning permission to extend and improve their previous home, this time they engaged the architects even before completing the property purchase. This proactive approach allowed for a smooth transition into the renovation process, with the goal of optimising timescales by making use of the lull time in the acquisition phase.

The client had a clear vision of what they wanted to achieve and Archangel worked collaboratively with them utilising 3D visualisation tools to ensure their vision was delivered within their timescales. With the architects’ guidance, gaining planning permission went very smoothly. Archangel also helped in finding a reliable builder that could deliver the desired high quality finish.

The property is part of an attractive row of three-storey semi-detached houses, featuring gault brick and two-storey stone canted bays with original sash windows. The architects successfully balanced the introduction of modern elements with a respect for the property’s historical character. The new brickwork of the rear extension is skillfully executed to maintain the historical aesthetic.

"The value Archangel brought was in all their expertise, drawings and contacts. Without Archangel we wouldn't have got our builder or known about them. That really helped." Sophie and Mark

Kitchen bathroom bedroom extension to Victorian house in Mill Road conservation area

The renovation centered around the ground floor, particularly the generous kitchen and dining area, previously a small, plain 1980s galley kitchen. The rear extension, with its large, strategically placed roof lights, is flooded with natural light. The end result strikes a harmonious balance between contemporary living and the timeless charm of the Victorian era, and includes a seamlessly integrated Neptune kitchen and utility with bespoke carpentry. The hallway layout was reconfigured to create a more functional and aesthetically pleasing space, including new multi-coloured floor tiling which extends the original Victorian work.

On the first floor, an additional bedroom was created above the kitchen and other rooms were reconfigured to enhance the overall flow of the house. From repurposing rooms to creating a dressing room and ensuite for the master bedroom, every modification was made with a keen eye on both practicality and design.

The meticulous planning extended to the exterior, where a long, cluttered garden was transformed into a purposeful space with an independent garden studio. Challenges such as asbestos removal, bespoke carpentry, and sourcing reclaimed Victorian tiles were navigated with practicality and efficiency. Original features were either retained or carefully sourced to maintain the Victorian character.

The collaborative and flexible working methods ensured a well-executed vision, transforming the property into a home that authentically merges modern living with the enduring character of its Victorian roots. This renovated property now offers a practical and welcoming haven for family life.

"Archangel worked closely with us and to our timescales. They've been brilliant". Sophie and Mark

Related projects

Lansdowne-House-2

Lansdowne House

ArchAngel

Dernford House

Bifold door, balconies on a compact Cambridge eco house

Woolbrook